SAĞLIK POLİTİKASI KAVRAMI VE TÜRKİYE’DE SAĞLIK POLİTİKALARININ İNCELENMESİ

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin İLERİ, Betül SEÇER, Yrd. Doç. Dr. Handan ERTAŞ

Öz


Sağlık hakkı ve sağlıklı yaşama hakkı yaşamakta olan her canlının türünün devamını sağlayabilmesi için korunması gereken temel değerdir. Bu yaklaşım, sağlık konusunun devletlerin temel sorumlulukları arasında yer almasına sebep olmuştur. Ülkemizde de bu yöndeki çalışmalar 1900’lü yılların başından itibaren yasal sorumlulukların başında kabul edilmiştir. Sağlıklı yaşam hakkı, birçok ulusal ve uluslararası sözleşme ve anlaşmada en temel insan hakkı olarak tanımlanmış; sağlığın korunması, kişilerin hastalıklarının tedavi edilmesi ve rehabilitasyonun sağlanması görevi devletlerin birincil sorumlulukları arasına alınmıştır.

Sağlığın, ikamesi olmayan bir ihtiyaç olması sebebiyle verilen hizmetlerin güncel tutulması da sunulması kadar öneme sahiptir. Ülkemizde özellikle cumhuriyet döneminden itibaren sunulan sağlık hizmetleri her geçen gün ilerleyerek ve küresel gelişmeleri takip ederek yoluna devam etme çabasındadır. Sağlık alanında hazırlanan politikalar ve yapılan çalışmalarla da sağlığın yasal konusunun kapsamı genişleyerek devam etmektedir.

Bu çalışmada, politika ve politikaya ilişkin genel kavramlar, teori ve yaklaşımlar üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda kamu politikası ve analizleri ile birlikte ülkemizde ve dünyada sağlık politikalarına olan yaklaşımlar ve durumlar değerlendirilmiştir.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.