KIRSAL TURİZMİN SOSYO – KÜLTÜREL - EKONOMİK ETKİLERİ ÇERÇEVESİNDE KONYA İLİ HADİM İLÇESİ İÇİN ÖNERİLER

Doç. Dr. Abdullah KARAMAN, Mehmet GÜL

Öz


Turizm gün geçtikçe önemi artan ve dünyanın en büyük hizmet endüstrisi olan bir sektördür. Turizmin katkısı sadece elde edilen gelirlerle ekonomik boyutla sınırlı değildir. İnsanların fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarını sağlayarak vazgeçilmez bir konuma yerleşmektedir. Turizm başlangıçta talep açısından toplumun sadece belirli bir kesimine hitap eden bir faaliyetken ilerleyen zamanlarda kişilerin gelir seviyesinin artması, çalışma koşullarının iyileşmesi, teknolojik ilerlemeler sonucunda hız ve kalite farklılıklarının ön plana çıkması ve yeniliklerden haberdar olması,kişilerin eğitim seviyelerinin yükselmesi sonucunda,farklı ihtiyaç ve isteklere sahip olan insanların da taleplerine cevap verebilmektedir.

Kırsal turizm,kırsal girişimcilerin varlığıyla birlikte çalışan, kırsalalanlarda tarımla geçinen insanlara farklı bir gelir kaynağı sağlayan,turistlere bölgenin etnik ve coğrafi karakterinden, tarihinden, farklı kültüründen ve kırsal doğasından kaynaklanan gizemli bir çekicilik sunan turizm çeşididir.Özellikle sanayileşmiş ülkelerde ve büyük şehirlerde yaşayan insanlarınmodern hayatın ve çalışma hayatının yorgunluğunu doğayla iç içe, şehir gürültüsünden uzakta bir yerde atma ihtiyacı kırsal turizme olan talebin artmasına neden olmaktadır. Turizm talebinde meydana gelen bu değişim turizm sektörü içerisinde,termal turizm, dağ ve kış sporları turizmi, akarsu(kano-rafting) turizmi,yayla turizmi, kültür turizmi, av turizmi, su sporları,çiftlik turizmi gibi alternatif turizm çeşitlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Hadim ilçesinin kırsal turizm potansiyelinin olup olmadığı; varsa hangi kaynakların nerede, ne şekilde, nasıl değerlendirilebileceği ve bunun sonucu Konya ekonomisindeki istihdam ve gelirin ne şekilde yön değiştirebileceği belirlenmeli ve uygulamaya geçilmelidir.


Anahtar Kelimeler


Kırsal Turizm, Kırsal Alan, Alternatif Turizm, Konya İli, Hadim İlçesi Turizm Potansiyeli

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.