İMKB ULUSAL 100 ENDEKSİ GETİRİ VOLATİLİTESİNİN ANALİZİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Dr. Zeynep ERGEN IŞIKLAR

Öz


Son yıllarda küreselleşmenin etkisiyle birlikte finansal piyasalarda volatilite kavramına olan ilgi artmıştır. Zaman serilerinin sahip olduğu asimetri, kaldıraç etkisi vb. özellikler nedeniyle oluşan yüksek volatilite, varlıkların etkin fiyatlandırılmasını engelleyebilmektedir.
Bu çalışmada ağırlıklı olarak yüksek frekanslı finansal verilerdeki zamana bağlı değişkenliği, bir başka deyişle volatiliteyi analiz etmek için kullanılan koşullu değişen varyans modelleri üzerinde durulmuştur. Veri olarak İMKB’nin Ocak 2007- Aralık 2009 tarihleri arasındaki günlük endeks değerleri kullanılmıştır. XU100 endeksi zaman serisinde varyans modellemesi ve modellerin öngörü performansı değerlendirilmesi yapılmıştır.
Çalışmamız sonucunda elde edilen çıktılar, ekonomide oluşan şoklardan İMKB’nin de etkilendiğini ve şokların volatiliteye sebep olduğunu göstermektedir.


Anahtar Kelimeler


Risk, risk yönetimi, zaman serileri, koşullu değişen varyans, finansal volatilite, volatilite modelleri, volatilite, volatilite modelleri analizi, ARCH, GARCH, EGARCH

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.